Home Geen categorie Een nieuw begin

Een nieuw begin

Een bekend verhaal in psychologieboeken beschrijft een tweeling die opgroeide in een hard milieu, met een vader die vaak dronken en stoned was en die hen en hun moeder mishandelde. Toen de tweeling in de dertig was, werden zij als onderdeel van een onderzoek, geïnterviewd door een psycholoog.

De eerste die de psycholoog ontmoette was een drugsverslaafde die van een uitkering leefde; zijn vrouw en kinderen hadden hem verlaten nadat hij hen jaren misbruikt had. Op een zeldzaam moment toen hij niet onder invloed of woedend was, vroeg de psycholoog hem: “waarom doe je jezelf en je gezin dit aan?” De man antwoordde: “Hoe kon ik anders, gegeven het gezin waar ik uit kom?”

De psycholoog haalde zijn schouders op en ontmoette het andere deel van de tweeling, een succesvol zakenman, gelukkig getrouwd en een fantastische vader. De psycholoog vroeg hem hoe hij dat voor elkaar had gekregen, waarop de man antwoordde: ” Hoe kon ik anders, gegeven het gezin waar ik uit kom?”

Twee mannen die dezelfde kaart hadden getrokken – ze deelden dezelfde slechte omgeving en zelfs dezelfde genen – en toch deden zij er heel verschillende dingen mee. De eerste man legde zich neer bij het herhalen van zijn verleden en werd er een slachtoffer van; de tweede koos een ander pad en creëerde een nieuw begin, een betere toekomst.

 

Comments are closed.